Tarieven en vergoedingen

Zorgprestatiemodel

Vanaf 01 januari 2022 wordt de zorg binnen de GGZ bekostigd middels het Zorgprestatiemodel (ZPM), wat inhoudt dat de verzekeraars maandelijks de genoten diagnostiek- en/of behandelsessies zal vergoeden. De tarieven hiervoor zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA), zie GGZ Tool – Home (nza.nl) (Vul in: onder Setting: “Ambulant – kwaliteitsstatuut II” en onder Beroepscategorie: ”Gezondheidszorgpsycholoog”). Wat belangrijk is om te weten: je eigen risico wordt altijd aangesproken.

Verwijsbrief
Als je in behandeling gaat bij een vrijgevestigde BIG-geregistreerde psycholoog of psychotherapeut, dan wordt deze in principe vergoed vanuit je basisverzekering. Om een vergoeding te krijgen, heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts, medisch-specialist of bedrijfsarts. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van:

  • uw verzekeringspolis (natura of restitutie)
  • of uw behandelaar wel of geen contract heeft met uw zorgverzekeraar.

Contracten

De praktijk heeft contracten met de volgende zorgverzekeraars:

  • Achmea (Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, Avéro, Agis, Centraal beheer, Pro life, OZF, De Friesland), One Underwriting Health B.V.
  • CZ (Ohra, Delta Loyd, Nationale Nederlanden, CZdirect)
  • DSW (DSW, Stad Holland, inTwente)
  • ASR (Aevitea, Ditzo)
  • ONVZ (PNOzorg, VvAA, Jaaah)
  • Zorg en Zekerheid (AZVZ)
  • ENO (Salland, Zorgdirect)
  • EUCARE (IPtiQ Life, Promovendum, Besured, National Academic, Aon, EUCARE (aevitea)
  • Menzis (Anderzorg, Hema, PMA, Vink Vink).
  • Collectieven AON, StudentenGoedVerzekerd, PZP)

De praktijk heeft geen contract met:

  • VGZ (Aevitae, Bewuzt, IZA, IZZ, Unive, ZEKUR, UMC, United Consumers).

Als je verzekerd bent bij een verzekeraar met wie ik geen contract heb, dien je na de behandeling zelf de rekening aan mij te voldoen. De factuur kun je vervolgens ter declaratie indienen bij je zorgverzekeraar, die gemiddeld 60-70% aan jou vergoed als je een natura polis hebt. Bij een restitutie polis krijg je 95-100% vergoed. Omdat zorgverzekeraars verschillende percentages hanteren, adviseer ik hierover vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De tarieven en prestatie van de NZA GGZ Tool – Home (nza.nl) zijn in dit geval van toepassing.

Zelf betalen, onvergoede zorg

Als er geen diagnose is of je wil deze niet gediagnosticeerd hebben, dan kan je uiteraard wel in behandeling komen. De behandeling wordt alleen niet vergoed door je verzekering, de sessies komen dan voor eigen rekening. Het tarief is 2 euro per minuut. Zowel voor directe als indirecte tijd. Een consult van 45 minuten +15 minuten indirecte tijd kost dan 120 euro, een consult van 60 minuten +15 minuten indirecte tijd kost 150 euro etc. Een voordeel is dat je je eigen risico niet hoeft aan te spreken. Ook is er geen verwijzing nodig van de huisarts. Je kunt meteen een afspraak maken. Het komt vaak voor dat werkgevers bereid zijn (een gedeelte van) het traject te vergoeden.

Verhinderd voor een afspraak?

Indien je verhinderd bent, kun je de afspraak kosteloos, telefonisch, per sms bericht of per email, minimaal 24 uur van tevoren, afzeggen. Bij niet of niet-tijdige afzegging wordt een deel van de kosten, namelijk 50 euro in rekening gebracht. Deze kosten kunnen niet bij je zorgverzekeraar worden ingediend.