Tarieven en vergoedingen

Tarieven Generalistische Basis GGZ

De tarieven voor Generalistische Basis GGZ zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De maximumtarieven bedragen in 2020:

behandeling kort: € 503,47
behandeling middel: € 853,38
behandeling intensief: € 1.383,65
onvolledig behandeltraject: € 219,78

Welke prestatie van toepassing is, wordt geïndiceerd en met je besproken na het intakegesprek. Deze bedragen worden vergoed door je zorgverzekeraar. Let op: eerst wordt je eigen risico (wettelijk en vrijwillig) aangesproken. Je zorgverzekeraar stuurt de rekening van het eigen risico naar jou.

Directe en indirecte tijd

Je behandelaar zal de tijd noteren die hij aan de behandeling besteedt. Het gaat daarbij om de therapiesessies met jou, maar ook om de tijd die hij besteedt aan e-mails, telefoontjes, overleg met collega’s of aan administratie. De totaal bestede tijd wordt na afronden van de behandeling in rekening gebracht (zie de bovengenoemde tarieven).

Verwijsbrief
Als je in behandeling gaat bij een vrijgevestigde BIG-geregistreerde psycholoog of psychotherapeut, dan wordt deze in principe vergoed vanuit je basisverzekering. Om een vergoeding te krijgen, heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts, medisch-specialist of bedrijfsarts. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van:

 • uw verzekeringspolis (natura of restitutie)
 • of uw behandelaar wel of geen contract heeft met uw zorgverzekeraar.

Contracten

De praktijk heeft contracten met de volgende zorgverzekeraars:

 • Achmea (Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, Avéro, Agis, Centraal beheer, Pro life, OZF, De Friesland), One Underwriting Health B.V.
 • CZ (Ohra, Delta Loyd, Nationale Nederlanden, CZdirect)
 • DSW (DSW, Stad Holland, inTwente)
 • ASR (Aevitea, Ditzo, de Amersfoortse)
 • ONVZ (PNOzorg, VvAA)
 • Zorg en Zekerheid (AZVZ)
 • ENO (Salland, Zorgdirect)
 • IptiQ (IPtiQ Life, Promovendum, Besured, National Academic, Aon, EUCARE (aevitea)
 • Menzis (Anderzorg, Hema, PMA).

De praktijk heeft geen contract met:

 • VGZ (Aevitae, Bewuzt, IZA, IZZ, Unive, ZEKUR, UMC, United Consumers).

Als je verzekerd bent bij een verzekeraar met wie ik geen contract heb, dien je na de behandeling zelf de rekening aan mij te voldoen. De factuur kun je vervolgens ter declaratie indienen bij je zorgverzekeraar, die gemiddeld 60-70% aan jou vergoed als je een natura polis hebt. Bij een restitutie polis krijg je 95-100% vergoed. Omdat zorgverzekeraars verschillende percentages hanteren, adviseer ik hierover vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De tarieven en prestatie voor de Generalistische Basis GGZ zijn in dit geval van toepassing.

Tarief bij zelf betalen

Een behandeling die niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed, wordt een ‘overig zorgproduct’ (ovp) genoemd. De kosten voor relatietherapie of werkproblemen worden bijvoorbeeld niet vergoed. Als je er voor kiest om een behandeling zelf te betalen, geldt het ovp-tarief. Het tarief voor behandeling ovp is € 100,00. Het ovp-tarief geldt voor een aaneengesloten behandelsessie. Daarbij wordt uitgegaan van een duur van 60 minuten per consult, inclusief 15 minuten indirecte tijd. De behandelaar zal vooraf heldere afspraken met je maken over de duur per consult, de hoeveelheid directe en indirecte tijd en het aantal consulten. Je moet de factuur immers zelf betalen en krijgt deze achteraf niet vergoed.

Verhinderd voor een afspraak?

Indien je verhinderd bent, kun je de afspraak kosteloos, telefonisch, per sms bericht of per email, minimaal 24 uur van tevoren, afzeggen. Bij niet of niet-tijdige afzegging wordt een deel van de kosten, namelijk 50 euro in rekening gebracht. Deze kosten kunnen niet bij je zorgverzekeraar worden ingediend.